Συχνες Ερωτησεις ανθρωπων που εχουν υποβληθει σε τεστ δυσανεξίας

Το κόκκινο δείχνει ότι ο οργανισμός έχει αρχίσει τώρα να παρουσιάζει μια διαταραχή λόγο των αντιγόνων αυτών που αναφέρονται και θα ήταν θεμιτό η αποφυγή αυτών των αντιγόνων με σκοπό στην ενδεχόμενη επανεξέταση να κριθεί αν τελικά αυτά τα αντιγόνα θα πρέπει να αποκλειστούν μόνιμα ή με την αποφυγή τους για κάποιο χρονικό διάστημα ο οργανισμός μπορεί να τα εντάξει ξανά χωρίς κάποια δυσλειτουργία . Το κίτρινο αντίθετα , δείχνει ότι υπάρχει μια χρονιότητα στην επίδραση του οργανισμού από αυτά τα αντιγόνα και βεβαίως πρέπει να αποκλειστούν . Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μετά από ένα χρονικό διάστημα αποφυγής δεν υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν ξανά χωρίς κάποια δυσλειτουργία.

Όπως αναφέρετε και μέσα στην εξέταση : Επανεγκαθιδρύοντας την ισορροπία στις ενεργητικές διαβιβάσεις ( μέσω των συγκεκριμένων οργάνων, αδένων και ιστών), μπορεί να κρατηθεί το κλειδί στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας. Αυτή η προσέγγιση δεν ψάχνει οποιοδήποτε ιδιαίτερο είδος ασθενειών και επομένως καμία αξίωση διάγνωσης δεν μπορεί να γίνει. Με απλά λόγια η Ενεργειακή έκθεση βασικών γραμμών παραθέτει ποια όργανα είναι αποδυναμωμένα ή τονισμένα , μία χρόνια δηλαδή ευαισθησία ή κάτι πρόσκαιρο , όπως μία φλεγμονώδης κατάσταση . Σύμφωνα με αυτό , η εξέταση δεν καταδεικνύει απαραίτητα παθολογικές καταστάσεις αλλά παράλληλα ποια όργανα παρουσιάζουν μία ευαισθησία με αίτιο πάρα πολλούς παράγοντες . Αυτός είναι και ο λόγος που δεν καθιστά απαραίτητο να παρουσιάζονται κλινικά συμπτώματα , όπως και στην περίπτωση σας όπως μας αναφέρετε , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οτιδήποτε δεν βγάζει συμπτώματα αυτομάτως είναι και σε πλήρη ομαλή λειτουργικότητα .

Σε αυτήν την πρώτη εξέταση θα σας προτείναμε αρχικά την εφαρμογή ενός σωστού διατροφολογίου (τροφική δυσανεξία) , αφού η σωστή διατροφή έχει σε μεγάλο ποσοστό συμμετοχή στην αποκατάσταση των αναφερόμενων δυσλειτουργιών . Αυτό βεβαίως δεν σας αποκλείει το ενδεχόμενο της περεταίρω εξέτασης ή την λήψη κάποιων σκευασμάτων (κατόπην βεβαίως καθοδήγησης ειδικών) .

Ως φλεγμονή ορίζεται η πρώτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε λοίμωξη ή ερεθισμό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λέγοντας φλεγμονή εννοούμε την αντίδραση του οργανισμού (διάφορα όργανα του σώματος) σε ουσίες τροφίμων που τον ερεθίζουν και δημιουργούν πολλές παρενέργειες (φουσκώματα , δυσκοιλιότητα , ευκοιλιότητα , κούραση , αδυναμία κλπ). Παραθέτοντας αυτό το διατροφολόγιο , έχουμε ως σκοπό την «αποτοξίνωση» του οργανισμού από αυτές τις ουσίες που περιέχουν κάποιες τροφές .

Πριν απαντήσω συγκεκριμένα σε αυτήν την απορία που μου παραθέσατε , θα προσπαθήσω να σας δώσω να κατανοήσετε τον τρόπο λειτουργιάς του τεστ δυσανεξίας . Έτσι πιστεύω ότι θα σας είναι πιο εύκολο στην συνέχεια να κατανοήσετε και την απάντηση της απορίας σας. Κάθε τροφή για την εξέταση είναι μία αυτούσια χημική ένωση που περιέχει κάποια στοιχεία. Θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε κάθε τροφή σε ένα κωδικό (Α , Β , Γ κλπ) για να μην παρασυρόμαστε στην λογική ότι πολλές τροφές έχουν κοινά συστατικά είτε ότι έχουν κοινό το κύριο υλικό της δομής τους .
Χαρακτηριστική είναι λοιπόν η περίπτωση του αυγού , αφού άλλη χημική ένωση είναι το αυγό ολόκληρο αν φαγωθεί αυτούσιο , άλλη ο κροκός από μόνος του και άλλη το ασπράδι. Στην περίπτωση του γάλατος , άλλη χημική ένωση είναι το αγελαδίσιο γάλα , άλλο το κατσικίσιο , άλλη το τυρί , άλλη το ρυζόγαλο κλπ . Η εξέταση βλέπει κάθε ένα από τα προϊόντα , ως εντελώς ξεχωριστές χημικές ενώσεις χωρίς να επηρεάζεται στο ότι όλα μπορεί για παράδειγμα να θεωρούνται γάλατα ή ότι έχουν σαν κύριο συστατικό το γάλα , αφού τα διάφορα άλλα συστατικά που συντελούν στο τελικό μείγμα , δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική χημική ένωση που πιθανόν να είμαστε δυσανεκτικοί σε αυτήν . Θα μπορούσε χαρακτηριστικά να είχατε δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα αλλά παράλληλα να μην είχατε πρόβλημα στο αγελαδινό γιαούρτι αφού από χημικής απόψεως είναι μια διαφορετική χημική ένωση με διαφορετική δομή .
Όσον αφορά την παστερίωση και την αποβουτύρωση (τα light) , μιλάμε για χημική επεξεργασία πια και όχι αλλαγή στην χημική δομή και εκεί πρωτεύοντα ρόλο παίζει το υλικό που θα δεχτεί αυτήν την επεξεργασία . Συγκεκριμένα , όταν είμαστε δυσανεκτικοί στο γάλα , είτε παστεριωθεί είτε όχι δεν αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα στην δυσανεξία . Αντίθετα , και αυτός είναι ο λόγος που αναφέρονται στην λίστα αυτές οι δύο χημικές διεργασίες , ενώ μπορεί να μην είμαστε δυσανεκτικοί στην πρώτη ύλη που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γάλα, μετά από αυτήν την χημική διεργασία , το μείγμα που θα δημιουργηθεί μπορεί να είναι ακατάλληλο για τον δικό μας μεταβολισμό και θα ευθύνεται καθαρά η χημική διεργασία και όχι το υλικό .

Ο στιγμιαίος καφές είναι μια γενικότερη κατηγορία καφέδων όπου σε αυτήν ανήκει και ο nescafe . Συγκεκριμένα ο στιγμιαίος καφές σε σκόνη, είναι το προϊόν του καφέ το οποίο με λίγο ζεστό νερό διαλύεται τέλεια απελευθερώνοντας και όλο το άρωμα που περικλείει. Εφευρέθηκε το 1901 από τον Ιάπωνα Σαρτόρι Κάτο (Sartori Kato), επιστήμονα που δούλευε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Την 1η Απριλίου 1938 ο στιγμιαίος καφές παρουσιάστηκε στο εμπόριο από την ελβετική εταιρία Νεστλέ (Nestlé) με το εμπορικό όνομα Nescafé, παράγωγο των λέξεων Nestlé και Café. Από τότε ο στιγμιαίος καφές εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με δύο ποικιλίες, τον "κανονικό" και τον "χωρίς καφεΐνη" (ντεκαφεϊνέ). Το 1965 επιτεύχθηκε και μια νέα μέθοδος παρασκευής της σκόνης στιγμιαίου καφέ, το "ψυχρό στέγνωμα" (lyophilisation) η οποία συντέλεσε στην βελτίωση της ποιότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο στιγμιαίος καφές εμφανίστηκε και με ποικιλία διάφορων γεύσεων (περίπου 100 σε όλο τον κόσμο) ανάλογα με τις προτιμήσεις των κατοίκων κάθε χώρας, οι οποίες δημιουργούνται με την ανάμειξη διάφορων ποικιλιών καφέ και διαφορετικού χρόνου καβουρδίσματος. Η διάδοση του στιγμιαίου καφέ οφείλεται κυρίως στο πλεονέκτημα της απλότητας με την οποία μπορεί να παρασκευαστεί από τον καταναλωτή σε σχέση με τους άλλους τύπους καφέ. Ο στιγμιαίος καφές πωλείται σε σκόνη ή κόκκους αεροστεγώς συσκευασμένος σε γυάλινα βαζάκια ή μεταλλικά κουτιά, με τις οδηγίες παρασκευής συνήθως τυπωμένες στην συσκευασία. Η σκόνη ή οι κόκκοι προτιμήθηκαν από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές για την ευκολία με την οποία διαλύονται στο ζεστό νερό και για το έλεγχο που επιτυγχάνεται στην ποσότητα που θα χρησιμοποιηθεί. Μεγάλη ποσότητα παράγει δυνατό καφέ, ενώ μικρότερη ελαφρύ καφέ.
Χαρακτηριστικοί στιγμιαίοι καφέδες στην Ελληνική αγορά είναι ο Nescafe . o Capuccino στιγμιαίος , o freddo στιγμιαίος , ο Frappucino κ.λπ. Προσοχή ! Αναφέροντας τα πιο πάνω είδη καφέδων δεν σημαίνει ότι συγκαταλέγονται πάντα σε αυτήν την κατηγορία , εξαρτάται από τον τρόπο που εφαρμόζεται για να φτιαχτούν προς πόση (ανήκουν στους στιγμιαίους όταν πωλούνται σε φακελάκια για άμεση χρήση και όχι μέσο κάποιας καφετιέρας). Στην εξέταση διαχωρίζουμε τον Nescafe από την γενικότερη κατηγορία των στιγμιαίων με σκοπό να τονίσουμε μια ενδεχόμενη δυσανεξία στα συστατικά του συγκεκριμένου καφέ , σε αντίθεση με την προβολή της κατηγορίας των στιγμιαίων καφέδων που σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρχει δυσανεξία στον τρόπο παρασκευής ενός καφέ και όχι απαραίτητα στην χημική τους σύσταση .

Το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί είναι το σταρένιο, που γίνεται με προζύμι, ζυμώνεται στο χέρι μέσα στο σκαφίδι, φουσκώνει στην πινακωτή, φουρνίζεται με το φουρνόξυλο και ψήνεται σε ξυλόφουρνο.
Δεν ενδείκνεται η κατανάλωση όλων των αρτοσκευασμάτων που περιέχουν σιτάλευρο, πράγμα που σημαίνει ότι καλο θα ήταν να κοιτάτε τα συστατικά ενός αρτοσκευάσματος ή να ρωτάτε από ποιο αλεύρι είναι φτιαγμένο.

Είναι γεγονός ότι στο εμπόριο κυριαρχεί το ιωδιούχο άλας. Σαφώς και υπάρχει άλας χωρίς ιώδιο σε περίπτωση που θέλετε να βρείτε υποκατάστατο. Χαρακτηριστικά υπάρχει στα μαγαζιά μπαχαρικών στην Αθήνα.

Το μαρούλι Iceberg είναι ο πιο δημοφιλής τύπος μαρουλιού και η καλλιέργεια του αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε περιοχές της Εύβοιας και της Πελοποννήσου. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το ανοιχτό πράσινο χρώμα των φύλλων του. Ξεχωρίζει για την "δροσερή" του γεύση και την χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Αναμιγνύεται με το μαρούλι Ρομάνα για να δώσει την γνωστή σε όλους σαλάτα Ceasar's.

Υδρογονωμένα έλαια. Δεν πρόκειται για είδος λαδιού αλλά για κατηγορία λαδιών που έχουν δεχτεί συγκεκριμένη κατεργασία. Υδρογονωμένο φυτικό έλαιο είναι ένα γενικό όνομα κατηγοριοποίησης που αναφέρεται στο φυτικό έλαιο, το οποίο έχει μετατραπεί σε στερεό ή ημιστερεό, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Όλα τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο, σόγια, granola) καλύπτονται από αυτόν τον όρο. Η υδρογόνωση παράγει μια πιο επιθυμητή δομή (π.χ. στα ψημένα προϊόντα), αλλά μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό trans λιπαρών οξέων, τα οποία εμπλέκονται ως παράγοντας κινδύνου στις καρδιακές παθήσεις. Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται χαρακτηριστικά να αναζητούν τις λέξεις «υδρογονωμένο» και «μερικώς υδρογονωμένο» στον κατάλογο συστατικών για να συμπεράνουν αν ένα προϊόν περιέχει trans λίπος. Εντούτοις, αυτές οι συμβουλές είναι μόνο εν μέρει σωστές. Τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια περιέχουν κάποιο ποσό trans λίπους (εξαρτώμενο από τον βαθμό υδρογόνωσης), αλλά τα πλήρως υδρογονωμένα έλαια δεν περιέχουν trans λίπος. Οι εναλλακτικές μέθοδοι (π.χ. εστεροποίηση, κλασμάτωση) χρησιμοποιούνται τώρα ευρύτερα για να παράγουν στέρεες μαργαρίνες, καθώς και άλλα λίπη και έλαια με σκληρή δομή. Γενικά πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται από υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα.

Είναι τα κλασσικά ξηρά φασόλια που μοιάζουν με το σχήμα νεφρού (kidney) . Υπάρχει βεβαίως η ίδια κατηγορία σε κόκκινο χρώμα red kidney beans οπου αυτά όμως τα κατατάσσουμε στην κατηγορία «μπαρμπουνοφάσουλα» .

Η σάλτσα ντομάτας στα κοκκινιστά αν πρόκειται για φρέσκια ντομάτα δυστυχώς δεν επιτρέπεται , αν όμως πρόκειται για επεξεργασμένο προϊόν (π.χ. pummaro ή πελτές) , τότε επιτρέπεται αφού μιλάμε πια για μία διαφορετική χημική ένωση (αφού βεβαίως δεν σας έχει ως αντένδειξη την κέτσαπ) .

Η Φάντα επιτρέπεται αφού είναι μία εντελώς διαφορετική χημική ένωση από αυτή του πορτοκαλιού . Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει και στην περίπτωση του χυμού αφού ουσιαστικά μιλάμε για ένα αυτούσιο προϊόν παράγωγο του πορτοκαλιού ή με ελάχιστες τροποποιήσεις στη σύσταση του αν δεν είναι πλήρης φυσικός .

Η εξέταση βρίσκει δυσανεξία στα ανθρακούχα ροφήματα γενικότερα . Εκτός από τα αναψυκτικά σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται και η σόδα , σαμπάνια , αφρώδης οίνος κλπ . Στην περίπτωση όπως στην δική σας που συγκαταλέγεται μία κατηγορία προϊόντων ως δυσανεκτική αλλά παράλληλα τα προϊόντα που την απαρτίζουν να μην τα συγκαταλέγει όλα , αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποσότητα της κατανάλωσης .

Κάθε ένα τρόφιμο είναι μία ξεχωριστή χημική ένωση και δεν πρέπει να συνδυάζεις τις τροφές επειδή έχουν πιθανότατα μία κοινή πρώτη ύλη .

Τα άτομα που πρέπει να τρέφονται με προϊόντα χωρίς γλουτένη πρέπει να επιλέγουν τα τρόφιμά τους με προσοχή. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά να καταναλώνουν προϊόντα όταν είναι απόλυτα σίγουρα ότι δεν περιέχουν γλουτένη , ενώ για τα άτομα με ήπιας μορφής δυσανεξία αποφυγή του σιταριού (και του καμούτ), του κριθαριού και της σίκαλης είναι αρκετά για την βελτίωση των συμπτωμάτων και της ευεξίας.

Από προσωπική εμπειρία θα σας πρότεινα να αποκλείσετε όλα τα είδη αλευριού με γλουτένη παρόλο που δεν έχουν όλα αρνητικό δείκτη .

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα είναι μία πρόταση της εξέτασης (σαφώς προαιρετική) , με σκοπό την αντιμετώπιση κάποιων συμπτωμάτων . Ο κύριος ρόλος της είναι στην επαναδημιουργία υγιής πεπτικής οδού, μείωση χοληστερόλης, ρύθμιση μερικών δερματικών προβλημάτων, βοήθεια με την πέψη του γάλακτος και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ειδικά στους ανθρώπους που έχουν έλλειψη λακτάσης. Η δοσολογία εξερτάται από το είδος του σκευάσματος . Απώτερος σκοπός μας δεν είναι τόσο η χορήγηση αυτού του σκευάσματος όσο η παράθεση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζει . Θέλουμε δηλαδή κυρίως να σας καταδείξουμε κάποια πιθανά συμπτώματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν .

Όσον αφορά την αλκαλική διατροφή , τα τρόφιμα συνήθως κατατάσσονται σε όξινα και αλκαλικά . Ένας μεγάλος αριθμός και μια ποικιλία των σωματικών προβλημάτων και των ασθενειών που μπορεί να προκληθεί από το πρόβλημα των τροφίμων που είναι η παραγωγή οξέος μετά από την πέψη . Σήμερα η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού στις βιομηχανικές χώρες υποφέρει από προβλήματα που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες , διότι τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής όσο και η οξίνιση του εσωτερικού περιβάλλοντος του σώματος , είναι μεγάλη . Η τρέχουσα τυπική δυτική διατροφή αποτελείται κατά μεγάλο μέρος από όξινα τρόφιμα (πρωτεΐνες, δημητριακά, σάκχαρα . Αλκαλικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Διεγερτικά όπως ο καπνός, καφές, τσάι, και το αλκοόλ είναι επίσης εξαιρετικά όξινα . Το άγχος και η σωματική δραστηριότητα (όσο η ανεπαρκής όσο ή υπερβολική), επίσης μπορεί να προκαλέσει αύξηση της οξύτητας. Πολλά τρόφιμα είναι αλκαλικά από τη φύση, αλλά επεξεργάζονται και ως επί το πλείστον είναι όξινης παραγωγής. Είναι σημαντικό να καταναλώνει κάποιος τουλάχιστον στο 60% αλκαλικά τρόφιμα, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία μας .Χρειαζόμαστε πολλά φρέσκα φρούτα και κυρίως λαχανικά (αλκαλικής παραγωγής) για την ισορροπία , αναγκαία βεβαίως είναι η πρόσληψη πρωτεϊνών (όξινης παραγωγής). Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα ,τα ζαχαρούχα ή απλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, δεν είναι μόνο επειδή είναι όξινα, αλλά και επειδή αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου πολύ γρήγορα (υψηλό γλυκαιμικό δείκτη , επομένως πάχυνση ) Τι είναι το pH του σώματος; Το νερό είναι η πιο άφθονη ένωση στο ανθρώπινο σώμα και αποτελεί το 70% του σώματος. Το σώμα περιέχει ένα ευρύ φάσμα ενώσεων, οι οποίες μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο όξινες . Το pH (δυναμικό του υδρογόνου) είναι ένα μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας μιας ένωσης - η αναλογία δηλαδή μεταξύ θετικά φορτισμένων ιόντων (όξινα) και αρνητικά φορτισμένων ιόντων (αλκαλικά) Το pH σε κάθε ένωση είναι το μέτρο του υδρογόνου σε συγκέντρωση ιόντων. Όσο υψηλότερο είναι το pH , τόσο πιο αλκαλικό είναι και το αντίστροφο .Το pH κυμαίνεται από 0 έως 14, με 7,0 να είναι ουδέτερο. Οτιδήποτε πάνω από 7,0 είναι αλκαλικό, οτιδήποτε κάτω από 7,0 θεωρείται όξινο. Το ανθρώπινο pH του αίματος θα πρέπει να είναι ελαφρώς αλκαλικό (7,35 με 7,45). Εάν το pH του αίματος κινείται κάτω του 6,8 ή ανωτέρω του 7,8, τα κύτταρα σταματούν τη λειτουργία τους και το σώμα πεθαίνει. Το σώμα ως εκ τούτου προσπαθεί συνεχώς για την εξισορρόπηση του pH. Όταν αυτή η ισορροπία είναι σε κίνδυνο πολλά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν. Μία κακή σε ισορροπία διατροφή πλούσια σε όξινα τρόφιμα, όπως ζωικές πρωτεΐνες, ζάχαρη, καφεΐνη, και επεξεργασμένα τρόφιμα , ασκεί πιέσεις στη ρύθμιση των συστημάτων του οργανισμού να διατηρήσει το pH ουδέτερο. Η επιπλέον χρήση οξέων μπορεί να καταστρέψει τα αλκαλικά μέταλλα , όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο και καθιστά το άτομο επιρρεπή σε χρόνιες και εκφυλιστικές ασθένειες Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από οξέωση Η έρευνα δείχνει ότι αν το επίπεδο του pH του οργανισμού είναι ελαφρώς αλκαλικό, παρουσιάζει διάφορα προβλήματα . Έτσι, δεν έχει σημασία να επιλέξετε για τη φροντίδα της υγείας σας αυτην την τακτική, δεν θα είναι αποτελεσματική παρά μόνο το επίπεδο του pH είναι ισορροπημένο . Εάν το pH του σώματός σας δεν είναι ισορροπημένο, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αφομοιώσει αποτελεσματικά βιταμίνες, μέταλλα και τα συμπληρώματα διατροφής . Το PH επηρεάζει τα πάντα. Η οξείδωση μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες , μειώνει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα, την ικανότητα του να επισκευάζει ο οργανισμός τα κατεστραμμένα κύτταρα, την ικανότητα να απολυμαίνονται τα βαρέα μέταλλα, βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να καταστούν τον οργανισμό πιο επιρρεπή στην κόπωση και σε ασθένειες . Ο οργανισμός θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει όξινο pH, χρησιμοποιώντας αλκαλικά μέταλλα. Αν στη δίαιτα δεν περιέχονται αρκετά στοιχεία για να αντισταθμίσει , δημιουργούνται πολλά προβλήματα από τη συσσώρευση των οξέων στα κύτταρα . Η οξείδωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως: Καρδιαγγειακή βλάβη. Αύξηση του βάρους, της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Δυσλειτουργίες της ουροδόχου κύστης. Πέτρες στα νεφρά. Ανοσοποιητική ανεπάρκειας. Επιτάχυνση φθοράς των ελεύθερων ριζών. Ορμονικά προβλήματα. Πρόωρη γήρανση. Οστεοπόρωση και πόνος στις αρθρώσεις. Πόνος στους μυς και συσσώρευση γαλακτικού οξέος. Απώλεια ενέργειας και χρόνια κόπωση. Αργή πέψη και δυσκολία στην αποβολή. Ανάπτυξη μυκητών . Χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος. Τάση εμφανίσης λοιμώξεων. Απώλεια χαράς και ενθουσιασμού. Καταθλιπτικές τάσεις. Έντονο στρες . Πονοκέφαλοι .. Φλεγμονή του κερατοειδούς χιτώνα και των βλεφάρων. Χαλαρά και επώδυνη δόντια. Φλεγμενόμενα και ευαίσθητα ούλα. Έλκη στομάχου. Ρωγμές στις γωνίες των χειλιών. Περίσσεια του οξέος στο στομάχι. Γαστρίτιδα. Λεπτά νύχια που σπάνε εύκολα . Ξηρό δέρμα. Ευερέθιστο δέρμα. Κράμπες στα πόδια και σπασμούς .

Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων έχει δείξει ότι λειτουργεί ομαδικά για να φέρει εις πέρας κάποιες δυσλειτουργίες . Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών του υποθαλάμου και του παγκρέατος , συμπτώματα που συνδέονται με την υπογλυκαιμία και σε λειτουργικές διαταραχές όπως η προσωρινή κόπωση (μεταγευματική υπνηλία) . Συγκεκριμένα , έχει αρχίσει (κόκκινο) να διαφαίνεται μια έλλειψη αυτών των στοιχείων (πάντα ως μία βιοχημική ομάδα αφού αυτός είναι ο λόγος που παρουσιάζονται μαζί , διαφορετικά σε άλλη περίπτωση θα αναγραφόντουσαν μεμονωμένα) . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε μία πιο χρόνια κατάσταση και ανάλογα τον οργανισμό να παρουσιαστούν τέτοια είδη συμπτωμάτων . Ως αντιμετώπιση θα προτείναμε αρχικά το σωστό διατροφολόγιο στα πλαίσια της τροφικής δυσανεξίας και περεταίρω (στο ενδεχόμενο παράτασης του φαινομένου) κάποια λήψη συμπληρώματος πάντα βέβαια υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού .